Salami z Lidla może być groźne dla zdrowia!

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o wykryciu bakterii Salmonella spp. w określonej poniżej partii salami pochodzącego z Włoch.

Chodzi o produkt Salame Strolghino pochodzący z partii nr 16.

Producent we Włoszech i Dystrybutor w Polsce wdrożyli procedurę wycofania wskazanej partii ze sprzedaży. GIS dodaje, że konsumenci, którzy kupili wspomniany produkt z wymienionej partii nie powinni jej spożywać. Postępowanie wyjaśniające jest w trakcie.

Szczegóły dotyczące produktu wycofanego ze sprzedaży z sieci Lidl

  • Nazwa produktu: Salame Strolghino
  • Numer partii: 16
  • Data minimalnej trwałości: 01/05/2023, 30/04/2023, 28/04/2023
  • Producent: Salumificio Galli Remo Srl, Via Milano 187 46019 Cogozzo di Viadana, numer identyfikacyjny CE IT 1212 L
  • Dystrybutor w Polsce: Lidl sp. z o.o. sp.k. z siedzibą w Jankowicach, ul. Poznańska 48, 62-080 Tarnowo Podgórne
  • Kraj pochodzenia: Włochy

Jakie są objawy zatrucia salmonellą?

Objawy zatrucia bakterią mogą pojawić się w przedziale 6-48 godzin od zjedzenia zanieczyszczonych salmonellą produktów. Choroba jest szczególnie niebezpieczna (potencjalnie śmiertelna) dla dzieci i osób z obniżoną odpornością.

Najczęstsze objawy zatrucia salmonellą:

  • ból brzucha,
  • wymioty,
  • biegunka,
  • może być również gorączka.
Michał Czubak
Michał Czubak

Absolwent filologii polskiej specjalizacja dziennikarstwo na UAM w Poznaniu. Wieloletni dziennikarz prasowy i telewizyjny, który swoją przygodę z mediami zaczął jeszcze w czasach studenckich. Aktualnie stały współpracownik Tygodnia specjalizujący się głównie w tematyce aktualnych wydarzeń w regionie. Publikuje również w Tygodniku Poradniku Rolniczym oraz w serwisie naEkranie.pl.

Artykuły: 184