Salami z Lidla może być groźne dla zdrowia!
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o wykryciu bakterii Salmonella spp. w określonej poniżej partii salami pochodzącego z Włoch.
Chodzi o produkt Salame Strolghino pochodzący z partii nr 16.
Producent we Włoszech i Dystrybutor w Polsce wdrożyli procedurę wycofania wskazanej partii ze sprzedaży. GIS dodaje, że konsumenci, którzy kupili wspomniany produkt z wymienionej partii nie powinni jej spożywać. Postępowanie wyjaśniające jest w trakcie.
Szczegóły dotyczące produktu wycofanego ze sprzedaży z sieci Lidl
- Nazwa produktu: Salame Strolghino
- Numer partii: 16
- Data minimalnej trwałości: 01/05/2023, 30/04/2023, 28/04/2023
- Producent: Salumificio Galli Remo Srl, Via Milano 187 46019 Cogozzo di Viadana, numer identyfikacyjny CE IT 1212 L
- Dystrybutor w Polsce: Lidl sp. z o.o. sp.k. z siedzibą w Jankowicach, ul. Poznańska 48, 62-080 Tarnowo Podgórne
- Kraj pochodzenia: Włochy
Jakie są objawy zatrucia salmonellą?
Objawy zatrucia bakterią mogą pojawić się w przedziale 6-48 godzin od zjedzenia zanieczyszczonych salmonellą produktów. Choroba jest szczególnie niebezpieczna (potencjalnie śmiertelna) dla dzieci i osób z obniżoną odpornością.
Najczęstsze objawy zatrucia salmonellą:
- ból brzucha,
- wymioty,
- biegunka,
- może być również gorączka.